Група ПОТОМАКА из САВЕЗА удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године, након преспаване ноћи, одморни и расположени, јутрос су из хотела "Марко Поло" пешице кренули на оближњу плажу поред Јонског мора, где се давне 1916.године налазила гувијска стара лука у којој се искрцавала српска војска, а сада на то подсећа СПОМЕН ПЛОЧА.
А на том историјском и за нас Србе епском и спаносном месту, на коме се 1916.г. искрцало 147.591 наших славних ПРЕДАКА, укључујемо се по програму Одбора за неговање револуционарних традиција министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије у комеморативне свечаности поводом обележавања 107. годишњице искрцавања српске војске на Јонска острва Крф и Видо.
Наравно, имајући у виду чињеницу, да је хотел у коме смо смештени врло близу, логично је и да смо први (пешице) стигли пола сата раније пред спомен обележје, пре званичних делегација из Србије, Републике Српске, града и острва Крфа, друштва српско-грчког пријатељства са Крфа, као и других које су допутовале из различитих места како из Србије, Црне Горе, Републике Српске, тако и других бројних места, па смо скоро преузели и улогу незваничних "домаћина".
Државна церемонија је сходно утврђеном протоколу започела верским обредом (поменом) од стране свештенства српске и грчке православне цркве, интонирањем химни, полагањем венаца и цвећа од стране делегација и појединаца, као и званичним обраћањем представника Владе Србије, министарства одбране и војске Србије, домаћина ...
Али можда је најбоље да то погледамо кроз фото причу у прилогу, јер како се каже "једна слика говори више од хиљаду речи".

1

Полазак из хотела на државну церемонију у Гувији.

2

3

Наша група чланова САВЕЗА пре почетка државне церемоније пред спомен плочом у Гувији.

4

Чланови САВЕЗА из општ.организације "Браћа Рибникар" Љубовија уз наше традиционалне вишегодишње носиоце застава (државне и САВЕЗА) М.Малишића и Н. Тртице из Београда.

5

Парастос - помен нашим славним ПРЕЦИМА. Чинодејствовали свештеници српске и грчке православне цркве.

6

Делегација Републике Србије (изасланик војске, државни секретар министарства за борачка питања, почасни конзул Србије).

7

Заједничка делегација удружења које негују традиције ослободилачких ратова Србије коју је предводио председник нашег САВЕЗА проф. Иван Стратимировић.

8

Моја маленкост са представницама званичних протокола пре почетка државне церемоније.

9

Сви учесници по завршетку званичне државне церемоније.

10

Дични Срби пристигли из Херцег новог.

11

Делегација нашег САВЕЗА са државним секретаром министарства за борачка питања госп. Зораном Антићем и делегацијом ПИО ФОНДА Србије.
Пише Проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле, потпредседник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. и председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија.

Видео погледајте овде.