Поштовани чланови САВЕЗА удружења потомака ратника Србије 1912-1920.
Сви ми чланови овог часног, родољубувог и патриотског удружења, трудимо се свакодневно да, сходно својим могућностима и утврђеним програмима рада на различите начине испуњавамо и реализујемо ЗАВЕТ наших СТАРИХ РАТНИКА - са само једним циљем ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
Па сходно томе, да дам и ја свој скромни допринос испуњењу тог циља текстом о значају данашњег датума из наше и балканске али и са импликацијама и на ширу европску историју.
А по чему је то значајан данашњи датум 14 август из сада већ давне 1920.године?
Па по томе што је управо на иницијативу нашег краља АЛЕКСАНДРА КАРАЂОРЂЕВИЋА тог датума створена тзв. "МАЛА АНТАНТА" као ВОЈНИ САВЕЗ држава Југославије, Румуније и Чехословачке, формиран превасходно из разлога, да би се осујетио и спречио сваки евентуални покушај АУСТРИЈЕ и МАЂАРСКЕ да војним нападом поврате територије које су имали у двојној АУСТРОУГАРСКОЈ монархији, а изгубили их као поражена страна у Првом светском или "Великом" рату?
При том, неоспорно мудри војни стратег и у том моменту суверен (владар) велике новостворене државе од Вардара до Триглава, краљевине СХС (Југославије), пратио је развој догађаја у "Версајској" Европи и новим "црним облаком" који се полако надвијао над Европом, а пре свега Југославијом на Балкану, која је сметала СВИМА али баш СВИМА" укључујући (гле парадокса) чак и онима који су је сачињавали, а пре свега Хрватима и Словенцима.
Јачањем фашизма у Немачкој и Италији полако је почињала да "бледи политичка слика" настала у Европи након победе савезника у Првом светском рату. Уз то међународни зајмови и моћни амерички капитал знатно су опоравили и не само опоравили већ и ојачали привреду Немачке. Полако је нестајала и изолационистичка политика према Немцима, а то је неминовно и ако постепено и у даљини, мудрима и "далековидим" у вођењу политике и државе наговештавало "ДА СЕ ЧУЈУ ПРВИ ЗВУЦИ РАТНИХ ДОБОША И БУБЊЕВА"? А то није наговештавало ништа добро, већ реалну могућност ИЗБИЈАЊА НОВОГ ВЕЛИКОГ РАТА.
Тек касније, након пријема Немачке у ДРУШТВО НАРОДА (8.9.1926.г) и стално чланство у САВЕТУ ДРУШТВА НАРОДА, велике силе попут Велике Британије, Француске, Русије.. разноразним пактовима, споразумима и савезима, покушаће да предупреде и спрече избијање овог рата.
1929.г.француски премијер АРИСТИД БРИЈАН на седници ДРУШТВА НАРОДА предложио је формирање ФЕДЕРАЦИЈЕ ЕВРОПСКИХ ДРЖАВА. То би практично значило ново устројство држава Европе са федералним уређењем уз гаранције државама ДА СЕ ГРАНИЦЕ НЕЋЕ МЕЊАТИ. Значи претеча данашње ЕУ (Европске уније). На жалост Хитлеров успон, себичност и ситно-сопственички интереси појединих држава онемогућили су реализацију идеје о УЈЕДИЊЕНОЈ ЕВРОПИ.
Е честити ПОТОМЦИ и драги пријатељи, наш краљ Александар је ту опасност увидео много, много раније и због тога је на његову иницијативу и предлог (на данашњи датум) 14.августа 1920. као што рекох ФОРМИРАНА "МАЛА АНТАНТА". Зашто баш назив "Мала Антанта"? Па вероватно по угледу на некадашњу предратну и ратну савезничку "ВЕЛИКУ АНТАНТУ"?
При том не би требало да изгубимо из вида чињеницу, да је у моменту формирања, узимајући у обзир број становника и велику стајаћу војску МАЛА АНТАНТА тада сматрана ПЕТОМ ВОЈНОМ СИЛОМ У ЕВРОПИ.
Да је то било сасвим реално и објективно сагледавање, погледајте по величини држава бројем становника и површином територије у км2:
По броју становника:
Немачка 62.410.000
М.Антанта 47.000.000
В.Британија 44.000.000
Италија 41.000.000
Француска 40.000.000
а по површини у км2:
1. М Антанта 693.000
2. Француска 551.000
3. Немачка 468.746
4. Италија 309.940
5. В.Британија 242.000
Десетак година касније, тачније 18-19.септембра 1932.г. у Београду, краљ Александар сазива ВАНРЕДНИ САСТАНАК МИНИСТАРА ДРЖАВА МАЛЕ АНТАНТЕ а најважнија ОДЛУКА са наведеног састанка је:
"да ће у будуће МАЛА АНТАНТА наступати као јединствена политичка заједница, без које се више не може решавати ни једно питање у средњој Европи".
ОДЛУКА "да се политички самостално делује образложена је чињеницом да су се три државе М.АНТАНТЕ умориле од тога да буду играчке у рукама великих сила - суседа и да им је доста туђих планова о њиховој будућој улози".
Овај пакт о новој организацији МАЛЕ АНТАНТЕ званично су потписали опуномоћени министри све три земље на конференцији у Женеви одржаној од 14-16. фебруара 1933.г.
Е Ви сада честити ПОТОМЦИ и драги пријатељи, добро размислите и сами извуците закључак ДА ЛИ ЈЕ ОВО БИО ПОЧЕТАК КРАЈА КРАЉА АЛЕКСАНДРА и оног што ће уследити убрзо, већ 9.новембра 1934.г. у МАРСЕЈУ и "пријатељској" држави савезници Републици Француској?
А о томе, шта је претходило атентату, самом чину АТЕНТАТА, непосредним извршиоцима атентаторима, припреми и обуци, прикривању атентатора, уплетености неких држава, површности у мерама обезбеђења током званичне посете, увиђају на лицу места, току истраге, судском процесу као и ширим последицама АТЕНТАТА, ја са задовољством говорим два школска часа или 90 мин. (зависно од интересовања, стрпљења и питања присутних).
С тога!
Ви ме позовите у Ваша удружења и само обезбедите адекватан простор,а ја ћу нарвно без икакве новчане надокнаде допутовати и са великим задовољством покушати да мноштвом до сада познатих и непознатих информација, чињеница, детаља... и овај више него значајан догађај из наше и европске историје НЕ ОСТАНЕ У ТАМИ ЗАБОРАВА, јер француска држава ни до дан данас НИЈЕ СКИНУЛА ОЗНАКУ ТАЈНОСТИ са овог предмета, јер би тиме вероватно угрозила националне интересе Републике Француске, а у Србији се и 34.године од нестанка комунизма о овој теми ЋУТИ!
Зашто?
Пише Проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле, потпредседник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. и председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија.