Јуче је по први пут Војска Србије у цркви Св.Марка у Београду, обележила и прославила своју славу СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ. У присуству бројних чланова Владе Републике Србије, представника државних институција, чланова колегијума министра Одбране и начелника Генералштаба, официра, војника као и верника, кум славе био је министар одбране Милош Вучевић а домаћин начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић. Литургијом је началствовао свјатјејшеји патријарх Порфирије а након исте домаћину славе уручио и предивну икону СВ. ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ од кога бољег молитвеника пред престолом Божјим, Војска отаџбине нам Србије не може имати?
Такође,
јуче смо и ми на исполинском МАЧКОВОМ КАМЕНУ испод чувене коте 921. у присуству свештенства, утемељивача храма, приложника, званица, верног народа, домаћина славе и ПОТОМАКА у спомен-храму СВ. ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ, светом литургијом, резањем славског колача и заједничком "трпезом љубави", молитвено и с Божјом помоћи обележили и прославили по пети пут храмовну славу.
Литургијом је началствовао намесник Азбуковачког намесништва Драган Секулић уз саслужење Протојереја ставрофора Стојадина Павловића и свештенства из азбуковчлог и рађевског намесништва.
И ако је јуче био радни дан, то није спречило бројне вернике и ПОТОМКЕ са подручја Крупња и Љубовије али и других места из Јадра, Подриња и Подгорине да се окупе у Светом спомен храму, прославе храмовну славу и помоле се за душе наших славних предака ДИВ ЈУНАКА, који су овде на коти смрти 921. званој Мачков камен као и околним висовима планине Јагодње у потоцима крви и као откосима траве оставили хиљаде својих младих живота пре свега из састава обе ДУНАВСКЕ ДИВИЗИЈЕ првог и другог позива и славног Четвртог пешадијског пука Ужичке војске на челу са легендарним командантом пук.Душаном Пурићем.
Лепо је било на пољани поред спомен храма и са четири звона богатом дрвеном звонаром уклопљеном природним материјалима израде у планински крајолик, видети и до последњег места попуњену "трпезу љубави". Наравно, да смо се сваком госту подједнако обрадовали, баш онако како се традиционално српски домаћин радује и дочекује славског госта, али овог пута посебно капитену, најтрофејнијег и играчу са највише одиграних утакмица у КК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА од њеног оснивања, љубовијанину, ПОТОМКУ и великом добротвору - приложнику из времена подизања ове светиње господину БРАНКУ ЛАЗИЋУ. Јер и ако са више него пребукираним распоредом обавеза, спортска легенда и наш понос Бранко Лазић, није пропустио прилику да допутује из престонице, присуствује Светој литургији, упали свеће и помоли се за душе својих славних ПРЕДАКА Лазића (по очевој ) и Милошевића (по мајчиној) линији, али и дружи са присутнима за "трпезом љубави" и стрпљиво позира са свим оним бројним младим људима који су за успомену желели фотографију са њим испред Светог спомен храма.
У прилогу текста, ево и пригодне фото приче.

1

Спомен храм СВ.СТЕФАНА ВИСОКОГ јуче пред почетак Свете литургије и прослављања храмовне славе.

2

Сређена, уређена и са припремљеним простором за "трпезу љубави, "сунцем окупана" богомоља у јутарњим сатима спремно "очекује" свештенослужитеље, добротворе, верни народ, госте и наравно ПОТОМКЕ.

3

Прекрасни иконостас и олтарска преграда у дуборезу, рад "златних" руку нашег брата (мајстора) хаџи ЉУБАНА из родног села Св. Владике Николаја, ЛЕЛИЋА код Ваљева.

4

Поред целивајуће иконе, домаћини храмовне славе, породице Пајић, Несторовић, Јовљевић, Манојловић, Ранковић и Остојић, постарали су се за припрему славских дарова (славску свећу као симбол светлости науке Христове, славски колач - "Велики хлеб" као симбол ХРИСТА који је "ХЛЕБ ЖИВОТА", славско жито "кољиво или панаија" као симбол ВЕЧНОГ ЖИВОТА, СМРТИ и ВАСКРСЕЊА и наравно вино за преливање жита и славског колача) наравно украшене прелепим цветним аранжманом.

5

Литургијом је началствовао намесник азбуковчког намесништва Драган Секулић уз саслужење свештеника рађевског и азбуковачког намесништва и једним од најзаслужнијих утемељивача спомен храма Протојерејом ставрофором Стојадином Павловићем бившим председником Патријаршијског управног одбора СПЦ-е.

6

Саслуживали су за певницом такође свештеници из Азбуковчлог и Рађевског намесништва (Љубовије и Крупња).Ево да поред визуелног бар на моменат осетите акустику молитвених гласова који се одбијају од зидова храма на којима су ИМЕНА СВИХ ПОГИНУЛИХ У БОЈУ НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ, стапају, умножавају и уздижу ГОРЕ у част и пред душе НЕУМРЛИХ СРПСКИХ СИНОВА - ДИВ ЈУНАКА из исполинског боја са Мачковог камена.

8

Као и у претходних пет година (иако је радни дан) верни народ, гости и потомци испунили су "брод" Светог спомен храма.

9

Оне који су се постом и молитвом припремали за СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - на здравље и спасење ПРИЧЕСТИО је азбуковачки намесник Драган Секулић.

10

Уобичајена ЛИТИЈА - ОПХОД уз имолитву и читање четири Јеванђеља на све четири стране око Светог спомен -храма. Ово је прва на источној страни испред олтарске апсиде.

11

Припрема испред храма за освећење славских дарова и "резање" славског колача.

12

Припрему за ломљење "Великог хлеба" обављају намесници, рађевски Бранко Јовљевић и азбуковачки Драган Секулић, под "будним оком" проте Стојадина Павловића.

13

Рађевски намесник Бранко Јовељић прелама "Велики хлеб" са горе наведеним домаћинима славе.

14

И на крају сјајна беседа Протојереја ставрофора Стојадина Павловића у којој посебно одзвањају речи ".... да је ово најпосећенији ХРАМ СПЦ-е у целом свету... ЈЕР СУ У ЊЕМУ СТАЛНО И ЧУВАЈУ ГА ДУШЕ ДЕСЕТИНА ХИЉАДА НАШИХ СЛАВНИХ ПРЕДАКА ВОЈНИКА И ОФИЦИРА КОЈИ СУ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ОСТАВИЛИ ОВДЕ НА ОБРОНЦИМА ПЛАНИНЕ ЈАГОДЊЕ У БОЈУ НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ...".

15

Морамо увек подсећати и остављати траг, не само ПОТОМЦИМА, већ и васколиком СРПСТВУ, да је понајвише захваљујући несебичном ангажовању овог "СРПСКОГ СИНА" и црквеног Богослужитеља (оца Стојадина) рођеног и одраслог баш ту у селу испод обронака Мачковог камена, подигнута ова Богомоља која ће заувек бити и заједнички "дом" свим оним српским синовима ДИВ ЈУНАЦИМА који су остали без својих широм отаџбине Србије, приносећи своје животе на олтар отаџбине, управо овде на Мачковом камену као једном од највећих стратишта и "кланица" "Великог" рата.

16

И наравно као и увек, други део литургије, за све присутне, домаћини храмовне славе и приложници потрудили су се да на "ТРПЕЗИ ЉУБАВИ" у хладовини сунцобрана и уз "пиркање" планинског ветра са околних висова, буде свега у изобиљу.

17

Посебна ЗАХВАЛНОСТ члану нашег удружења и једном од приложника приликом подизања спомен храма (са износом већим од 1.000 еура) поносу Љубовије и легенди српског спорта БРАНКУ ЛАЗИЋУ капитену, најтрофејнијем и са највише одиграних утакмица кошаркашу КК. ЦРВЕНА ЗВЕЗДА од оснивања клуба 1945. па до данас.
И ако у "мору" обавеза, допутовао је из Београда да присуствује Светој литургији и обележавању храмовне славе спомен храма СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА на МАЧКОВОМ КАМЕНУ у који је тако несебично 2018. год. узидао своју љубав и новчану жртву. Још једном НЕИЗМЕРНО ХВАЛА и БОГ ТЕ БЛАГОСЛОВИО спортска легендо и добротворе, драги наш БРАНКО.
Пише Проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле, потпредседник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. и председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија.