Поводом СВЕТСКОГ ДАНА КЊИГЕ, синоћ је у препуном холу љубовијске библиотеке одржано прелепо књижевно вече потомкиње, књижевнице и поетесе Жаклине Багаш из Подгорице а у организацији библиотеке "Милован Глишић" и наше Општинске организације удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" из Љубовије.

1

Хол библиотеке био је тесан да прими све заинтересоване за сјајно књижевно вече.
Посебна захвалност бројним члановима нашег удружења ПОТОМАКА који су се одазвали позиву на ово књижевно вече у великом броју али и председнику општине Љубовија госп. Милану Јовановићу, свештенству, директорки Драгани Арсић и бројним професорима из средње и основне школе, вредним чланицама удружења жена "Вила" на челу са председницом проф. Смиљком Петровић, представницима неколико љубовијских удружења грађана, бројним суграђанима и ПОТОМЦИМА не само из Љубовије већ и Доње Љубовиђе, Узовнице, Грачанице, Црнче, Селанца...

2

Поздравна реч у име домаћина директорке библиотеке госп. Маријане Петаковић.
Вече су неизоставно посебно улепшале девојке из певачке групе КУД-а "Азбуковица" уз клавирску пратњу проф. музике Љубице Гаврић.

3

4

Имао сам част и задовољство да у уводном излагању бројним суграђанима и гостима представим ауторку и њену сјајну поезију и прозу коју пише са толико неизмерне емпатије и љубави према својој "колевци" Косову и Метохији.

5

У име издавачке куће "АСоглас" Зворник из Републике Српске, обратио се уредник исте госп. Спасојевић Дејан.

6

Стихове прелепе поезије, читала је госпођа Катарина "КАЋА" Петровић - Томић, (бивши дугогодишњи спикер "ГЛАСА ЦРКВЕ" Ваљева са Божанственом бојим гласа) која је специјално за ову прилику допутовала из Ваљева.

7

Била је стварно изузетна част и огромно задовољство сарађивати са овакве, пре свега прелепе три МАЈКЕ и то какве СРПСКЕ мајке које су родиле 8-оро деце.
На једном месту Господ Бог је сабрао три жене којима је подарио један од најлепших дарова РЕЧ. А не заборавимо да Јеванђеље по Јовану (гл.1.1) почиње са:
"У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ. И РЕЧ БЕШЕ У БОГА. И БОГ БЕШЕ РЕЧ."
Ауторка ЖАКЛИНА са даром да унутарњу емоцију претвори у предивну писану реч поезије у прозе. КАТАРИНА да написану РЕЧ "дочара" прочита слушаоцима са нестварном емоцијом и лепотом боје гласа који "буди" скривене емоције код свих присутних.
И на крају госп.МАРИЈАНА са такође прелепом бојом гласа и организационим способностима да у својству директорке библиотеке као својеврсног "ХРАМА КУЛТУРЕ" то омогући да и наши бројни суграђани и ПОТОМЦИ лично чују и на најлепши могући начин доживе и осете.

8

Посебно задовољство је и чињеница, да се у публици налазило пуно младих, што свакако радује и даје наду ДА ЋЕ ПИСАНА РЕЧ ОПСТАТИ И УВЕК ЖИВЕТИ (без обзира на све присутнију свакодневну агресију савремених технолошких достигнућа...).

9

Вече је свакако зачињено "најлепшим цветићима" и нашој будућности оличеној у два прекрасна "анђела" МИЛОЈ и БОГДАНИ.

10

И на крају. Из "храма културе" и са прелепе књижевне вечери, дружење са ауторком, њеном породицом и гостима из Зворника завршили смо у једном од бројних љубовијских етно-ресторана на обали као смарагд зеленооке реке Дрине.
Пише Проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле, потпредседник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. и председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија.