Традиционално и симболично као и претходних година баш на 19.април један од предатих градова у својству домаћина угошћава делегације свих градова који су од 1862. (Ужице и Сокол-Љубовија) а од 1867.године (Шабац, Београд, Смедерево и Фетислам-Кладово) предати Кнежевини Србији и књазу Михаилу од стране велике Отоманске империје односно Турске. Ове године по други пут је то Кладово и наравно као суорганизатор и иницијатор обележавања ове манифестације Републички одбор Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године.
Обележавање јубилеја започето је пријемом свих делегација од стране Председника општине господина Радована Арежине и Председника Општинске организације удружења потомака ратника 1912-1920 Кладово господина Добрића.
Потом је у изложбеном простору Туристичке организације приређена пригодне изложба докумената,скица и фотографија на тему ПРЕДАЈЕ ГРАДОВА и презентација књиге ВРЕМЕПЛОВОМ ДО ПРЕДАЈЕ ГРАДОВА 1867.ГОДИНЕ од стране аутора Вишеслава Живановића.
Пред улазном капијом и спомен таблом старог града Фетислама све делегације положиле су венце а међу њима и наша у којој су били Председник општине Љубовија госп.Милован Ковачевић и у својству историчара Председник Општинске организације удружења потомака 1912-192о.проф. Сретен Цветојевић - Цвеле.
У наставку програма ученици Техничке школе извели су предиван перформанс на тему предаје тврђаве Фетислам који никога од присутних није оставио равнодушним.
Јака кошава са Дунава није омела све присутне да у пратњи историчара проф. Иване Николић Радуловић прошетају зидинама старог Фетислама и уз обиље историјских података стекну праву слику о лепоти и значају овог средњевековног града тврђаве.

Видео погледајте овде